10.9.1 Strukturdetaljer
Strukturkomponenter till fordonsindustrin driver mycket av utvecklingen av höghållfasta legeringar. Audi använder till exempel legeringen AlSi10MnMg som värmebehandlas för att uppnå önskade mekaniska egenskaper. Traditionellt värmebehandlas sällan pressgjutgods på grund av risken för blåsor på ytan, men med en väl definierad process och gjutning under vakuum är detta möjligt och används därför allt mer för höghållfasta komponenter. Temperaturer och tider för värmebehandlingen är då anpassade för pressgjutna komponenter.
Dessa strukturkomponenter driver också upp maskinstorleken där man ser en tydlig trend mot större låskrafter. Audi har exempelvis själva satsat på maskiner på 3 200 – 4 400 ton för strukturdetaljer och väljer att köpa in mindre gjutgods från externa leverantörer.
En annan teknisk utmaning är att man av viktbesparingsskäl konstruerar allt tunnare sektioner på godset. Vissa partier kan ha en godstjocklek under två millimeter, och på mer utbredda ytor kring tre millimeter. Detta ställer stora krav på hela processen – från konstruktion till verktygsdesign, smältahantering och processtyrning.
Utvecklingen av verktyg har gått framåt och det finns stora möjligheter att använda komplexa kärnor och i Europa har saltkärnor gjort entré. Dessa kärnor är engångskärnor som spolas ur med vatten efter gjutning. Saltkärnor har en fördel framför sandkärnor genom att de är enkla att spola ur samt att de inte efterlämnar några restprodukter om komponenten av till exempel kvalitetsskäl måste omsmältas.