20.2 Kartläggning och ledningssystem

Ett effektivt miljöarbete görs systematiskt med fokus på företaget, de anställda, övriga intressenter och miljön i stort. Grunden för arbetet läggs genom att kartlägga företagets miljöpåverkan och betydande miljöaspekter, både vid normal drift och vid nödlägen utifrån lag- och tillståndskrav. Rutiner för att hantera krav, drift och nödlägen ska finnas i företagets miljöledningssystem, vilket gärna kan integreras med företagets andra ledningssystem för kvalitet, arbetsmiljö, energiledning med flera system.

Skriv ut
Innehållsförteckning

    20.2.1 Kartlägg din verksamhet

    Börja med att kartlägga din verksamhet från perspektivet yttre miljö. Gör en översikt över inkommande och utgående flöden av råvaror, kemikalier, produkter och rester. Vad återcirkuleras inom företaget? Fundera på vad som skulle kunna göras annorlunda i framtiden.

    Nedan bild ger en överblick och arbetet förfinas sedan ned till den nivå som behövs.

    Bild 20.3: Kartläggning av verksamhet ur perspektivet yttre miljö.

     

    En mer specifik översikt för ett gjuteri finns nedan:

    Bild 20.4: Schema över gjutprocessens mass- och energiflöden. Bilden är hämtad från ”Sammanfattning av BREF-dokumentet för smidesverkstäder och gjuterier”

     

     

    20.2.2 Ledningssystem

    Det finns olika typer av ledningssystem som hjälper företagen att strukturera upp sitt arbete inklusive miljöarbetet. Alla dessa system är uppbyggda på liknande sätt och syftar till att genom systematiskt arbete uppnå ständiga förbättringar.

    Många ledningssystem bygger på följande grundelement: planera, genomföra, följa upp och åtgärda som iterativt upprepas för att åstadkomma ständiga förbättringar. Det finns likheter mellan ledningssystem, egenkontrollen enligt miljöbalken och det systematiska arbetsmiljöarbetet, SAM.

    Standarderna: ISO 9001 – kvalitetsledning, ISO 14001 – miljöledning och ISO 45001 – arbetsmiljöledning är uppbyggda på samma sätt, för att underlätta att de integreras i samma ledningssystem.

    ISO 14001

    Kravstandarden ISO 14001 för yttre miljö är framtagen för att kunna passa alla olika slags verksamheter, oberoende av typ eller storlek. Standarden är ett verktyg för att säkerställa att miljöarbetet genomförs på ett systematiskt och strukturerat sätt. Miljöarbetet skall genom ständig förbättring leda till att verksamhetens totala miljöbelastning kontinuerligt minskar

    Grundkravet för miljöledningssystem är att företaget uppfyller gällande miljölagstiftning. I övrigt finns inte några specifika nivåkrav för till exempel utsläpp eller energiförbrukning.

    ISO 45001 Ledningssystem för arbetsmiljö

    ISO 45001 är en ledningssystemstandard för arbetsmiljö. Den hjälper organisationer med systematiskt arbetsmiljöarbete och ställer bland annat krav på aktiviteter kring efterlevnad, säkerhet, psykosocial arbetsmiljö, ledningens engagemang och medarbetarnas delaktighet.

    EMAS

    EMAS står för Eco Management and Audit Scheme och är EU:s frivilliga system för miljöledning- och miljörevisionsordning. EMAS är baserat på ISO 14001 och syftet är att förbättra och effektivisera miljöarbetet i organisationer och företag. EMAS tillför ytterligare delar som normalt sett inte ingår i ett miljöledningssystem och den årliga miljöredovisningen ska vara offentlig och publiceras på Naturvårdsverkets webbplats.

    Social hållbarhet, CSR

    CSR (Corporate Social Responsibility) det vill säga socialt ansvarstagande baseras på idén att alla – om det så är en regering, ett företag, en organisation eller en privatperson – bär på ett ansvar för att skapa ett väl fungerande samhälle.

    Det finns några standarder inom området, bland annat vägledningsstandarden ISO 26000. Den omfattar allt från miljö och arbetsvillkor till ansvarsfulla affärsmetoder och konsumentfrågor. Alla typer av verksamheter kan använda sig av standarden då den ger praktisk vägledning för hur man kan komma i gång och arbeta med den här typen av frågor. För certifiering av arbetet inom social hållbarhet och mänskliga rättigheter finns standarderna SA8000 samt CSR Performance Ladder.